Zorgprogramma's

Contact

Specialisaties

Revalidatie

Zorgprogramma's

Over ons

Home

Zorgprogramma's

Diabetes type 2

Fysio Oude IJsselstreek heeft een multidisciplinair beweegprogramma ontwikkeld voor diabetes type 2 patiënten. In samenwerking met huisartsen, internist,

diabetes verpleegkundige, diëtist, cesartherapie, GGnet en maatschappelijk werk.

 
Bij diabetes type 2 patiënten wordt er door de alvleesklier

onvoldoende insuline gemaakt of de functie van de insuline

is matig. Hierdoor nemen de cellen de glucose uit het bloed

onvoldoende op. De bloedglucose waarde in het bloed is

daardoor hoger dan normaal.

 
Het beweegprogramma diabetes type 2 is mede ontwikkeld door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in samenwerking met TNO. Onze therapeuten voldoen aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie en zijn opgeleid voor het beweegprogramma diabetes type 2.

 

Door het door ons aangepaste bewegingsprogramma is het vaak mogelijk:

 • De bloedglucosewaarde op peil te houden of zelfs blijvend te verlagen
 • Meer controle te ontwikkelen over je eigen lichaam
 • Verbeterde conditie en verantwoord bewegen
 • Bovendien verminderd het de kans op hart- en vaatziekten.

 

Beweegprogramma op maat

We starten met een gesprek om uw persoonlijke wensen en beperkingen te inventariseren. Daarna nemen we een aantal tests en vragenlijsten af om een beeld te krijgen in uw hulpvraag.
Vervolgens wordt er drie maanden, twee maal in de week individueel en in groepsverband getraind. Na de trainingscyclus worden de testen herhaald om de verbetering zichtbaar te maken. Daarna worden er nog twee evaluaties gepland na 6 en 12 maanden om een blijvende leefstijlverandering te behouden.

Aspecifieke lage rugklachten

 

Lage rugklachten komt bij 5 % van de bevolking voor, ongeveer 25 % van alle patiënten die zich melden bij de fysiotherapeut heeft last van rugklachten. Er is sprake van a- specifieke lage rugklachten wanneer er geen specifieke lichamelijke oorzaak te vinden is. Er is sprake van specifieke lage rugklachten wanneer er een lichamelijke oorzaak te vinden is, zoals bijvoorbeeld compressie (=druk) op ’n zenuw, trauma, infectie, osteoporose (= botontkalking), tumor, wervelafwijkingen, e.d.

 

In de praktijk blijkt 90% van de rugklachten a-specifieke zijn. Ons bewegingsprogramma richt zich op de a specifieke lage rugklacht.


Ons bewegingsprogramma

In ons bewegingsprogramma maken we o.a. gebruik van fysio- manuele therapeuten, die vanuit de deskundigheid op het terrein van gewrichtsfunctie, spier- en zenuwstelsel de voorwaarden scheppen voor een goed herstel. Indien nodig hebben we de mogelijkheid om psychosomatische fysiotherapie in te schakelen voor de psychische ondersteuning. In het eerste vraaggesprek zullen ook een aantal tests en vragenlijsten worden afgenomen om een beeld te krijgen van de klacht en hulpvraag.

Nadat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert is het tijd om de stabiliteit en de belastbaarheid van de rug te trainen. Gedurende 24 trainingen worden o.a. de volgende doelen gesteld:

 • Optimale stabiliteit en mobiliteit (=beweeglijkheid) van de wervelkolom tijdens activiteiten in het dagelijks leven, arbeid en sport
 • Verbetering van de algemene conditie
 • Vermindering van pijnklachten en beperkingen in het dagelijks leven
 • Verbetering van de kwaliteit van leven
 • Voldoen aan de Nederlandse Norm voor gezond bewegen.


Na de trainingscyclus wordt een evaluatiegesprek gepland om de testen en vragenlijsten te herhalen. Dit om verbetering zichtbaar te maken. Daarna worden er nog twee evaluaties gepland na 6 en 12 maanden om een blijvende leefstijlverandering te behouden.

Coronaire hartaandoeningen

Fysio Oude IJsselstreek heeft een multidisciplinair beweegprogramma ontwikkeld voor coronaire hartaandoeningen. Het programma is in samenwerking met huisartsen, cardiologen, diëtist, cesartherapie, GGnet, en maatschappelijk werk.

 
Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders (coronairarterieën). De twee bekendste diagnosen zijn het acuut hartinfarct en angina pectoris. Pijn op de borst is een kenmerk van beide diagnosen. Bij een hartinfarct is er sprake van plotselinge, hevige pijn in de borst die lang aanhoudt. Bij angina pectoris zijn de klachten minder hevig en kortdurend.

 

Ons bewegingsprogramma

Ons bewegingsprogramma zal meestal een vervolg zijn op de revalidatie na het ziekenhuis. De coronaire hartaandoening patiënt krijgt de mogelijkheid om bij ons verder te revalideren. Dit kan leiden tot:

 

 • Verbetering van de algemene conditie en de belastbaarheid.
 • Vermindering van beperkingen in het dagelijks leven
 • Hulp bij hervatten van re-integratie werk, activiteiten dagelijks leven en sport
 • Verminderde kans op verdere hart en vaatziekten of andere aandoeningen
 • Verbetering van de kwaliteit van leven
 • Voldoen aan de Nederlandse Norm voor gezond Bewegen.

 

Beweegprogramma op maat

We starten met een gesprek om uw persoonlijke wensen en beperkingen te inventariseren. Daarna nemen we een aantal tests en vragenlijsten af om een beeld te krijgen in uw beperkingen en hulpvraag.
Vervolgens wordt er drie maanden, twee maal in de week individueel en in groepsverband getraind. Na de trainingscyclus worden de testen herhaald om de verbetering zichtbaar te maken. Daarna worden er nog twee evaluaties gepland na 6 en 12 maanden om een blijvende leefstijlverandering te behouden.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 7.30 uur - 19.30 uur

Indien gewenst zijn afspraken in het weekend of een ander tijdstip mogelijk.

Privacy verklaring

Adres

Industrieweg 142, 7061 AV Terborg

Waalstraat 1, 7081 AJ Gendringen

Bredevoortsestraatweg 110-a,

7121MH Aalten